Factory Of Things | Al het goede komt van onderen
15468
post-template-default,single,single-post,postid-15468,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Al het goede komt van onderen

20 aug Al het goede komt van onderen

We zoeken pioniers, experts, entrepreneurs,

Het spreekwoord ‘Al het goede komt van boven’ zal in de oorsprong wel in de kerk zijn verkondigd. We gebruiken het vandaag de dag wel als het een keertje regent na een hete dag. Het verwijst echter naar iets – de Deus Ex Machina – een goddelijke ingreep, zoals dat eeuwen terug wel in de toneelstukken voorkwam. Die bestonden uit 5 klassieke delen, bedrijven, met natuurlijk een held. Die held liep zich vaak stuk op het leven en dreigde dan in het vierde bedrijf ten onder te gaan. Maar daar kwam dan god uit de lucht – de toneeltoren – in de vorm van een machine (god uitbeelden bleef lastig). De Deus Ex Machina keerde het verhaal, hielp de held uit de prut en alles kwam goed. Al het goede kwam weer van boven dus.

Met het goede kun je ook de overheid bedoelen, of het bedrijfsleven, organisaties, instituten. Zij bedoelen het goed. Al zijn we daar inmiddels sterk aan gaan twijfelen. Met de crisis die in 2008 uitbrak kwamen ook de verhalen mee van ‘boven’ waaruit bleek dat het niet allemaal even ‘goed’ was. Sterker nog, we werden ons steeds beter bewust dat boven de touwtjes wel stevig in handen wilde houden, maar dat wij de marionetten bleken te zijn. Er ging behoorlijk veel mis.

Er mag dus wel eens wat veranderen.

Maar veranderen is lastig. Vooral als de organisaties, overheden, bedrijven heel groot zijn. Het zijn machines geworden die niet gebouwd zijn op verandering. En de mensen die er werken zijn niet onwillig om te veranderen, maar voelen zich vaak onmachtig. Hangen niet alleen aan de touwen, maar vaak ook in de touwen. Verstrikt.

Al het goede moet dus niet van boven komen, maar van onderen.

Van mensen die zich anders organiseren. De potentie met elkaar voelen dat het anders kan. Gericht op de toekomst. Met de kansen van nieuwe technieken. Afgestemd op mensen en menselijke behoeften.

Met Factory of Things gaan we anders organiseren. Met ondernemende mensen met heel verschillende achtergronden. Met verschillende kwaliteiten die elkaar aanvullen. Die in een nieuwe keten komen te staan waardoor de cooperatieve krachten goed gebruikt gaan worden. Niet voor niets wordt Factory of Things ook letterlijk een coöperatie. De vorm van gedeelde belangen die bij dit initiatief hoort.

Met Factory of Things gaan we dus ondernemen. Problemen en issues die we om ons heen zien proberen op te lossen. Oplossen in ‘dingen’ die het verschil gaan maken.

De ‘dingen’ zijn ondernemingen waar een slimme oplossing is bedacht voor het probleem. Of dat nu onderwijs is, zorg, de stad, organisatie, overheid, bedrijfsleven, voeding, alles komt voorbij en alles kan.

De ondernemingen die zo ontstaan, de start-ups, die door de members van Factory of Things slim zijn bedacht, worden van de kant geduwd door jonge ondernemende mensen. Die mensen hebben we een tijdje bij ons gehad in een kort programma dat we ‘ITHAKA – your way home’ noemen. Deze jonge ondernemers krijgen zo een kans om met hun kracht, visie en opleiding iets te gaan betekenen in de samenleving.

Al het goede komt van onderen – ondernemende mensen die zich verzamelen als member van Factory of Things. Aan de slag gaan. Daadwerkelijk iets veranderen. Ondernemen.

Factory of Things gaat 19 september in Rotterdam van start. Ben jij geïnteresseerd om je aan te sluiten als member, mail ons dan. Dan laten we je weten wat we van je verwachten.

Ron van Es