Factory Of Things | De Ithaka Academie.
16059
post-template-default,single,single-post,postid-16059,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

De Ithaka Academie.

26 sep De Ithaka Academie.

img_1043

Meer dan tien jaar geleden bedacht ik het Ithaka project. De naam ontleende ik aan het gedicht van Kavafis: ‘Wens de goden dat je weg lang is, maar hou Ithaka altijd in gedachten.’ Het Griekse eiland Ithaka, thuisbasis van Odysseus. Zijn reis stond centraal in het idee om jongeren te leren wat hun ‘thuisreis’ is. Hun basis.

Het idee van het project ontstond eigenlijk in het televisieprogramma dat ik toen regisseerde en waar een van de gasten sprak over de teloorgang van het onderwijs. Veel jongeren vallen uit en hebben niemand en niets om op terug te vallen. Aan de goden overgeleverd zeg maar. Niet dat dit altijd verkeerd zou zijn — je reis kan dan nog steeds bijzonder worden — maar veel jongeren hebben niet de houvast om thuis te geraken. Onderweg zijn er teveel verleidingen. Tegenslagen. Moeiten. En te weinig ‘handen’ die helpen.

Nu tien jaar later is het idee geëvolueerd tot de Ithaka Academie. Een plaats om te leren. Om te leren ondernemen. Om te leren ondernemend in het leven te staan. Te zoeken naar een betekenisvolle plek om te werken. Te leven. Niet alleen voor jonge mensen, ook voor hen die deze kans aangrijpen om aan hun ideeën te werken. Want wat in al die jaren niet is veranderd in de gedachte over Ithaka: je hebt anderen nodig.

Zelf heb ik heel veel jaren van mijn leven nodig gehad om daar achter te komen: ‘ik heb anderen nodig’. Daarvoor moest ik eerst leren hoe het is om in verbinding te zijn. Ik heb teveel in mijn eigen bootje rondgedobberd. Op eigen kracht geprobeerd ergens aan land te komen. Pas veel later — door schade en schande — ingezien dat geen mens alleen is. Zo bedoeld is. Ook mijn weg was lang, en gelukkig hield Ithaka mij op de been zodat ik kon inzien dat leren leven vooral samen leren leven is.

De Ithaka Academie is dan ook geen plaats om alleen te zijn. Hier wordt samen geleerd. En soms gehuild. Beleefd en geleefd. Aan plannen gesmeed. Hier ontkom je er niet aan om te delen. Samen de ‘Ithaka’s’ te zien.
Mijn hoop en verwachting is dat de Ithaka Academie de komende jaren de plek gaat worden voor iedereen die ‘thuis’ wil geraken. Een thuisbasis wil creëren.

Net als de thuisreis van Odysseus die 10 jaar zou duren, heeft het ook 10 jaar geduurd voordat het oorspronkelijke idee nu zijn uiteindelijke vorm heeft gevonden in de Ithaka Academie. Thuiskomen heeft zijn tijd nodig.

Ron van Es

‘Ithaka — your way home’ is een kort parttime programma van 6 maanden voor ondernemende mensen. Ben je klaar met je studie? Of ben je aan het werk, maar zoek je iets anders? Sta je noodgedwongen aan de kant, maar weet je wel welke weg je wilt gaan? Voel je welkom. Onderzoek bij de Ithaka Academie hoe je het beste uit jezelf kunt halen. Of onderzoek hoe je voor jezelf kunt beginnen met een briljant idee. De Ithaka Academie geeft je de mogelijkheid om zowel je skills als je drijfveren te ontdekken. En om die te koppelen aan je persoonlijke ‘purpose’. Na de Ithaka Academie begin je aan een unieke onderneming of kies je voor een betekenisvolle werkplek.