Factory Of Things | De start van Factory of Things
15284
post-template-default,single,single-post,postid-15284,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

De start van Factory of Things

09 aug De start van Factory of Things

Start

We leven in boeiende en moeilijke tijden. Niets nieuws onder de zon zouden we met Prediker kunnen zeggen. Toch lijken deze tijden anders. Mogelijk heeft dat te maken met schaalgrootte. De wereld is in kaart gebracht, iedereen lijkt verbonden met elkaar, maar tegelijkertijd lijken we verdwaald te raken in de grote systemen die we hebben opgezet. Systemen die als bedrijven en organisaties ons leven moeten vergemakkelijken — en dat voor een deel natuurlijk ook doen. En toch zijn deze systemen er ook de oorzaak van dat we de controle kwijt raken. Kwijt raken in wie we zijn en wat we willen. Veranderingen die we graag willen, lijken niet te kunnen, want het systeem is niet gemaakt voor veranderingen. Verbeteringen die we willen, lijken niet te lukken, want verbeteringen sterven een zekere dood in de cultuur van de systemen.

Zorg, onderwijs, overheid, bedrijven, organisaties — het zijn systemen geworden die gemaakt zijn voor grote groepen mensen, voor de aanpak voor grote algemene problemen, die opgetuigd lijken om de grote stromen van geld, goederen te kunnen regelen. Binnen die systemen lijken wij echter steeds meer verdwaald. Niet meer in staat onze eigen draai te maken. Onze eigen rol te spelen. We komen dan ook niet alleen in botsing met de systemen, we komen er ook tegen in opstand. Zover dat mogelijk is. Want het systeem heeft ons ook lam geslagen. Bang zelfs. En aangepast.

Viktor Frankl, de beroemde Oostenrijkse psychiater en overlever van concentratiekampen, heeft eens gezegd dat de mens ernaar gemaakt is om voor het hoogste te reiken. Door de lat hoog te leggen, komen we uit bij het gemiddelde. Door echter voor het gemiddelde te gaan, komen we uit bij een aangepast mens.

Stel dat we binnen de systemen veranderingen willen realiseren dan weten we nu dat we ergens anders de lat hoog moeten leggen. Ik bedoel hiermee dat we niet binnen de systemen moeten zoeken naar die lat, maar juist er buiten. Daar werken aan oplossingen voor de problemen, de vragen, de issues die we als mensen ervaren in de huidige samenleving. En met die oplossingen meewerken aan de veranderingen.

Dat is de bedoeling van Factory of Things.

Een coöperatie van actieve leden die — vanuit heel verschillende disciplines — in teamverband werken aan oplossingen van problemen, vragen en issues die we zelf constateren. Om vanuit de leden zelf de creatieve denkkracht te laten ontstaan om lastige issues om te buigen naar kleine ondernemingen die binnen verschillende domeinen, bedrijven, organisaties onze oplossingen gaan aanbieden.

Op 19 september aanstaande willen we met 100 actieve leden de start van Factory of Things groot vieren. Op de dag zelf willen we werken aan 20 issues die we gaan aanpakken. Issues die we om ons zien en die schreeuwen om een andere aanpak. Een aanpak die vooral duurzaam, sociaal en innovatief is. Omdat we leden hebben uit verschillende disciplines — zowel creatief, als business analyse, als proces ondersteunend, als ondernemend — gaan we die in een keten laten samenwerken. Met als ambitie om uit de 20 issues minimaal 4 ondernemingen te laten ontstaan. Deze ondernemingen geven we in handen van jonge ondernemers, die met de back-up van de actieve leden als mede aandeelhouders, de wijde wereld in zullen gaan. De jonge ondernemers begeleiden we overigens zelf naar dat moment want tegelijk met Factory of Things zal op 19 september ook de Factory of Things School haar deuren openen voor deze jonge ondernemende mensen.

Onze ambities zijn hoog, net als Victor Frankl, torenhoog. Want in het eerste jaar willen we beginnen met 100 actieve leden, 20 op te lossen issues en minimaal 4 ondernemingen. In het tweede jaar willen we door de inzet van de leden doorgroeien naar 500 leden, 100 issues aanpakken en minimaal 20 ondernemingen hebben gecreëerd. En dat groeit exponentieel door. Niet voor niets is ons verder weg liggende optimale doel dan ook dat we in 2025 met 50.000 leden wereldwijd zijn. We dan ruim 6.000 problemen bij de kop hebben gepakt en meer dan 1.000 ondernemingen zijn gestart.

Heb jij zin je aan te sluiten als actief lid binnen de coöperatie van Factory of Things en er op 19 september bij te zijn in Rotterdam? Mail ons dan, we komen graag in gesprek met je. En laten je dan ook de voorwaarden weten.

Louis Reijersen van Buuren, Michel Janssen, Jacco Hiemstra, Patrick Groenewegen, Ron van Es