Factory Of Things | Hoe werkt dat nu precies bij Factory of Things?
15860
post-template-default,single,single-post,postid-15860,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Hoe werkt dat nu precies bij Factory of Things?

14 dec Hoe werkt dat nu precies bij Factory of Things?

Nu – 3 maanden na oprichting – werken er 7 verschillende teams van members aan 7 verschillende op te lossen vragen/issues die we om ons zien. Om een antwoord te geven op de vraag hoe dat dan precies in zijn werk gaat, heb ik onderstaand stuk geschreven.

Vooraf.

Voordat elk team aan de slag gaat met een probleem of issue wordt er gekeken of die voldoet aan onze voorwaarden: is het duurzaam, innovatief en sociaal op te lossen? En kan dat bovendien ook schaalbaar?

Plastic

Om mensen gewaar te maken dat onze wereld snel vervuild raakt, is er een team gestart dat een product ontwerpt van gerecycled plastic. Dit product, eigenlijk een hele productlijn zal in de retailhandel straks te koop zijn. Het zullen producten zijn die binnen families ook het gesprek op gang kunnen brengen.

In het team zitten een creatief consultant, een innovatie manager, een entrepreneur met kennis van de retail en een product specialist. Het team wordt begeleidt door een teamleider.

In de eerste plaats is het product en de hele lijn helemaal doordacht, is er een businessmodel gemaakt, haken investeerders aan, zijn er contacten met leveranciers en niet in de laatste plaats met de retailhandel. De bedoeling is om in 2016 met deze productlijn in de winkels te liggen.

Er wordt samengewerkt met de faculteit Industrieel Ontwerp van TU Delft, is er een communicatie bureau betrokken en is er een nauwgezet stappenplan ontworpen. In deze fase worden jonge ondernemers uit het ‘Ithaka – your way home programma bij getrokken om straks de start-up van de kant af te gaan duwen.

EetLokaal

Een keten van drive-in cateraars waar je via een eigen app kunt bestellen, betalen en af kunt halen. Juist voor mensen die door tijdsdruk niet kunnen koken en iets te vaak fast food moeten eten. Groenten van het seizoen, zoveel mogelijk biologisch en gekookt door mensen met afstand tot werk die hierdoor veel werkervaring opdoen.

In het team van EetLokaal zitten een project manager die de contacten met gemeenten regelt, een communicatie specialist, een business consultant en een chef-kok met achtergrond in horeca en projecten.

In dit geval hebben twee teamleden aangegeven om als ondernemers in te willen stappen in deze nieuwe start-up. Aangevuld met twee jonge ondernemers uit ons eigen opleidingsprogramma.

FamilyCare

Een idee in ontwikkelingsfase dat uitgaat om de familie van patiënten en cliënten te betrekken bij het proces van genezing. Anders dan mantelzorgers die vooral hun handen moeten laten wapperen is het idee van FamilyCare vooral gebaseerd om het faciliteren van de nodige aandacht praktisch te regelen. Hoe, dat weten we nu nog niet. Dat wordt de zoektocht van dit team. Wel is het zo dat elk team de opdracht krijgt om elk idee schaalbaar te maken. In dit geval zal FamilyCare voor de hele zorgsector een rol van betekenis moeten gaan krijgen.

Dit team gaat bestaan uit members die in werk en leven betrokken zijn bij zorg en welzijn. Het zijn specialisten in complexe projecten, waarbij zij overigens ook de kennis van onze LinkedIn groep bij zullen gaan gebruiken.

Tijd

Hoeveel tijd kost me dat als member om hier bij betrokken te zijn? Relatief weinig omdat we alles zo organiseren dat ieder teamlid complementair is aan de anderen. Zo kom je in je eigen kracht te staan en kun je het stokje doorgeven. Bovendien willen we het werken versimpelen door veel online met elkaar te doen. De teamleider coördineert en borgt alles via een online applicatie waar iedereen weer bij kan.

Op deze manier werken de andere teams aan een applicatie voor veiligheid in de buitenruimte, een businessmodel om ouderen te verenigen in hun vraag naar duurzaam en sociaal wonen, een applicatie om mensen sociaal te verbinden, een keten van innovatieplaatsen voor jongeren en een start-up die vooral beschikbare data op een buitengewone manier gaat gebruiken. Als je meer wilt weten over het hoe en de spelregels, kijk dan even bij de Spelregels.

Ron van Es, chief inspiration officer Factory of Things.